MAATSCHAPPIJ VOEDING & NATUUR

In Nederweert is de kip de baas!

kippen
“Deuren dicht, ramen dicht, afgelopen! Zo erg is het.” Dit zijn de woorden van de één van de buren van een grote kippenstal. Pluimveehouderijen brengen veel schade toe aan onze gezondheid. Mensen die in de nabijheid wonen merken de schadelijke gevolgen ervan uiteraard het sterkst. Het gaat hier om de stof fijnstof.

Nederweert lijkt een soort walhalla voor milieuonvriendelijke veehouders. Dit Limburgse plaatsje heeft 17.000 inwoners en 3,5 miljoen dieren en het lijkt erop dat de aantallen blijven groeien. Nederweert (d.w.z. de gemeentelijke overheid en de veehouders) juicht de toename van de veestallen toe. De grootste toename kent de veepluimhouderij: mestkuiken, vleeskippen en uiteraard legkippen.

Uitstoot van fijnstof door auto’s en fabrieken is sinds 1995 gehalveerd, dat is een prachtig resultaat. Maar sinds de afschaffing van een groot deel van de legbatterijkip is het deel van de pluimveehouderij aan de uitstoot van fijnstof juist toegenomen.Wat?!
Een nieuwe vijand van de volksgezondheid is de scharrelkip! De vrije legkip woelt fijnstof los. Dat integenstelling tot de kip uit de dieronvriendelijke legbatterij.  Ik wou dat dit niet waar is. Wat een desillusie!

Er worden maatregelen genomen door de overheid en dat is o.a. dat kippenboeren de stofuitstoot moeten beperken. De biologische boer is daarvan vrijgesteld. De markt (ik en misschien ook jij) vraagt om vrije uitloop- en scharreleieren. Bah wat is marktwerking toch een akelig principe.

Zit er ook  nog een positieve kant aan dit verhaal? Kijk naar de aflevering van De Monitor.

demonitor.ncrv.nl/uitzendingen

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *