VOEDING & NATUUR

Leve de komkommer(tijd)!?

cucumber_2 Ik ben gek op komkommers. Als ik weer zin heb om te snaaien (d.w.z. een zak drop leegtrekken of iets dergelijks) grijp ik naar mijn geliefde komkommer. Want dat vult de maag en ik kan toch, terwijl ik achter mijn pc zit, steeds een greep doen naar iets en dat in mijn mond doen. Ik ben in de veronderstelling dat dat heel gezond is, beter dan een handvol snoep. Komkommer behoort tot de top 3 meest gekweekte groente in de wereld en staan bekend als één van de beste voedingsmiddelen voor je algemene gezondheid. Het is zelfs zo dat komkommer vaak wordt beschouwd als superfood.
Er is heel veel informatie te vinden over hoe gezond kommers zijn. Google maar eens en je zult heel veel goede eigenschappen van de komkommer tegenkomen. Zoals:
1) Het vult de vitamines (met name vitmine C) aan en voert giftstoffen af. Het is beter om de schil erop te laten zitten, want daarin zitten de meeste vitamines.
2) Komkommer bestaan voor 90% uit water, dus het is goed voor de hydratering van je lichaam.
3) Het verzacht je maag, dus goed tegen maagzuur (én verfrist ook nog eens de adem).
4) Het helpt tegen een verbrande huid en zou je wallen wegnemen.

komkommer_2Maar wist je ook dat komkommers een van de meest bespoten groenten is? Hij valt onder de ‘dirty dozen’. Hieronder vallen groente- en fruitsoorten die flink worden bespoten met pesticiden, oftwel chemische bestrijdingsmiddelen, die ervoor zorgen dat de oogst niet wordt aangetast door insecten en ziektes. En jij krijgt die pesticiden binnen als je groenten en fruit eet. Ja, lekker is dat, net als je besloten hebt voortaan het schilletje erop te laten zitten.
Het is heel verleidelijk om heel goedkoop komkommers in te slaan, het kost echt zo weinig. Maar ik denk dat ik toch voor de biologische variant zal moeten opteren. Lastig is het dan wel weer dat de biologische komkommers bij de supermarkt in plastic verpakt zitten. Zucht, toch maar even omfietsen dan…..

 

Bronnen: The Perfect You, Chicks Love Food

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *