VOEDING & NATUUR

Eén man legt heel bos aan

payengWow, het is al van even geleden dit nieuws (je kunt niet alles weten, dat weten we), maar nog steeds een prachtig verhaal. Ook over honderd jaar nog. Velen zullen er zelf nooit aan gedacht hebben, en indien wel dan zag je wellicht de mogelijkheid niet. Het is echter toch gedaan: eigenhandig een heel bos aanleggen van wel 300 hectare groot (1 hectare is al 10.000 m2)!!
De man die hierachter zit is Jadav Payeng. Hij behoort tot de stam van de Mishing en is milieuactivist. Samen met zijn vrouw en drie kinderen leeft hij in een kleine boshut in de staat Assam (India). Hij is verantwoordelijk voor een groene oase op een plek waar eerder slechts droge grond te vinden was. Hij startte het project toen hij nog een tiener was in 1979. Als zestienjarige jongen vond Payeng vlakbij zijn dorp overal dode reptielen. Deze dieren hadden door het geweld van overstromingen van de rivier Brahmaputra de dood gevonden. Het gebrek aan bomen zorgde ervoor dat deze dieren geen vluchtplaats hadden voor het toenaderende geweld. Dit raakte hem zo diep dat hij de Staatsbosafdeling alarmeerde en vroeg of ze er bomen konden planten. Ze vertelden hem dat daar niets zou kunnen groeien. In plaats daarvan vroegen ze me om te proberen er bamboe te laten groeien. Het was moeilijk, maar het lukte hem. Helaas was er niemand om hem te helpen. “Niemand was geïnteresseerd,” aldus Payeng. Door de zaden met de hand te planten, de planten ’s morgens en ’s avonds water te geven en ze te snoeien wanneer nodig, cultiveerde hij een enorm natuurreservaat. Na een paar jaar was de zandbank veranderd in een bos vol bamboestruiken.

Molai BosLater besloot hij aan het bos echte bomen toe te voegen. Hij verzamelde ze en plantte ze. In de loop der jaren heeft het reservaat een enorme verscheidenheid aan flora en fauna zien bloeien op de zandbank, waaronder bedreigde diersoorten als de eenhoornige neushoorn en de Bengaalse tijger.
De Staatsbosafdeling van Assam pas in 2008 achter het bestaan van Payeng’s bos, nadat een kudde van zo’n 100 wilde olifanten verdwaald raakte en dorpen in de buurt begon te plunderen. Lokale bewoners, wiens huizen verwoest werden door de olifanten, wilden het bos kappen, maar Payeng daagde ze uit om hem te doden in plaats van het bos. Hij behandelt de bomen en dieren als zijn eigen kinderen. In ieder ander land zou hij met zo’n prestatie als held uitgeroepen zijn.” (bronnen: happynews, tegenlicht, vitaltrend)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *