MAATSCHAPPIJ

0% rommel?

naturals-landingspage-arlaIn de supermarkt trek ik nogal vaak mijn wenkbrauwen op, of tenminste één ervan. Zo zag ik een afgeprijsd artikel (je kent ze wel de 35% korting sticker) en daar ben ik toch wel vaak gevoelig voor. Het ontsierende etiket zat deze keer op een vrolijk pakje rode vruchten variant. En ik las “100% natuurlijk en 0% rommel” (tsja dat natuurlijke dat zal wel ;), ik viel vooral voor de 0% rommel. Ik zoek meestal naar de suikers, al dan niet vervangers bij de ingredienten. En ja hoor, daar was ie, de door-de-mand-valler wat mij betreft: Stevioglycosiden. Gaverredamme, weer zo een ongezonde vieze zoetstof,  terug in het schap ermee, dat hoef ik niet. Had ik me bijna weer laten verleiden/misleiden.
Bij het schrijven van mijn stukjes doe ik altijd wel een bescheiden globaal onderzoekje en kwam erachter dat het om zoetstof gaat uit het bekende steviaplantje.

Er wordt dus extract gewonnen uit het blad van de steviaplant. De stevioglycosiden worden met behulp van heet water uit gedroogde blaadjes van de steviaplant gewonnen. Ze worden in grote stalen tanks continu met heet water vermengd en de hele partij wordt meerdere malen gereinigd. Het ruwe extract (steviol genoemd) wordt daarna gefilterd en via verhitting ingedikt. Om echt Stevia te kunnen krijgen dienen de stevioglycosiden nog vermengd te worden met erythritol en dit wordt verkregen door een natuurlijke fermentatie van maïs. Door een kristallisatieproces ontstaat een eindproduct dat lijkt op kristalsuiker. (bron: ohmyfoodness).

Wel of geen rommel?
Weet je, eigenlijk ben ik er nu nog steeds niet over uit of het nu wel of geen rommel is. Verder onzerzoek laat nog even op zich wachten. Misschien heb jij het antwoord?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *